BÖBREK TAŞI NEDİR?
Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbrekler vücutta sağ ve sol olmak üzere iki tarafta bulunmaktadır. Kandaki atıkların temizlenmesini sağlamakta olan böbrekler, bu sayede temiz kanı vücuda geri gönderirken, atıkları idrar yollarına ileterek boşaltımın gerçekleşmesini sağlamaktadır. Böbrek içerisinde yer alan böbrek kanallarında ortaya çıkan böbrek taşları ise böbrek kanallarında minerallerin birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kanın içerisindeki atıkların ayrıştırılması sırasında oluşan olumsuzluklar nedeniyle biriken atıklar böbrek taşı rahatsızlığına sebebiyet vermektedir. Her iki cinsiyette ve yaşta görülebilen böbrek taşı sıklıkla erkek ve orta yaş hastalarda tespit edilmektedir. Hareketsiz yaşam koşulları, yetersiz su tüketimi, genetik yatkınlık, obezite, gut ve benzeri rahatsızlıklarda daha sık ortaya çıkan böbrek taşları, kişiden kişiye göre değişiklik göstermekte, tüm bu etkenler böbrek taşı tedavisinde oldukça önemli görülmektedir.
Böbrek Taşı Belirtileri
Böbrek taşları tıbbi olarak nedeni tam olarak belirlenmemiş rahatsızlıklardan biridir. Genellikle erkek ve orta yaş hastalarda rastlanan böbrek taşı rahatsızlığı birçok semptom eşliğinde tespit edilmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığının belirtileri hastaya göre değişiklik göstermektedir. Hastanın cinsiyeti, yaşı, genetik yatkınlığı ve hastalığın seviyesine bağlı olarak farklılık gösteren böbrek taşı belirtilerini şu şekilde ifade edebiliriz. Bunlar;
- İdrarda bulanıklık ve koku
- Vücutta böbrek bölgesinde ve alt karın bölgesinde şiddetli ağrı
- Bulantı ve kusma
- İdrarda kan görülmesi
- İdrar sıklığında artış olması
Böbrek taşı rahatsızlığının ilerlemesi özellikle enfeksiyon oluşması durumunda ise şiddetli ateş ve onunla birlikte titreme meydana gelmektedir. Böbrek taşı rahatsızlığının ilerlemesi sonucu böbrek fonksiyonların oluşabilecek ağır hasarların önüne geçmek adına erken teşhis ile uzman bir hekim tarafından böbrek taşı tedavisi başlanmalıdır.
ÜRETER TAŞI NEDİR?
Üreter bir diğer adıyla idrar borusu, böbreklerin kandan ayrıştırdığı atıkları mesaneye taşımakla görevlidir. Bu temel görevi ile vücutta oldukça önemli olan üreter bazı durumlarda içerisinde minerallerden oluşan taş yapılanmalarına maruz kalmaktadır. Üreter taşı dediğimiz bu tortular, böbreklerden gelen atıkların mesaneye iletilmesini engellemekte ve bu sebeple hastalarda şiddetli ağrı ve hassasiyet oluşturmaktadır. Özellikle genetik olarak üretra darlığı problemi olan hastalarda ağır geçen ürtiker taşı rahatsızlığı, uzman bir hekim muayenesi ile teşhis edilmektedir.
Üreter taşı rahatsızlığı tıpkı böbrek taşı gibi hastanın hastalığının durumu, yaşam koşulları, genetik yatkınlığı gibi faktörlere göre değerlendirilmektedir. Cinsiyetin ve yaşın da etkilediği üreter taşı rahatsızlıkları sıklıkla erkek ve orta yaş hastalarda tespit edilmektedir.
Üreter taşı, böbrek taşı, mesane taşı, prostatit tedavisi, prostat büyümesi, sistit, mesane kanseri tedavisi, holep tedavisi, üretra darlığı, orşit tedavisi gibi çeşitli rahatsızlıkların tanı ve tedavisinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Mesane Taşı
MESANE TAŞI NEDİR?
Boşaltım sistemi içerisinde böbreklerden gelen atıkların toplandığı bölgeyi ifade etmekte olan mesane yani idrar torbası kimi durumlarda içerisinde tortu birikmesi ile mesane taşı rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir. Mesane taşları sıklıkla üreter ya da böbreklerden gelen mineral kalıntılarının birikmesi sonucu oluşmakta ve hastanın yaş, cinsiyet ve sağlık geçmişine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Her iki cinsiyette ve geniş bir yaş aralığında görülebilen bu rahatsızlık, taşın mesanenin hangi bölgesinde ortaya çıktığına göre farklılıklar oluşturmaktadır. Mesane yani idrar torbasının çeşitli bölgesinde kendini gösteren mesane taşları, bulundukları bölgeye bağlı olarak hastada farklı semptomlar göstermekte ve mesane taşı tedavisini etkilemektedir.
Kadınlarda alt, erkeklerde ise üst bölgede yer alan mesane bu sebeple taş rahatsızlığında her iki cinsiyette daha farklı etkilere sebebiyet vermektedir. Fakat temelinde böbrek ve idrar yollarında ağrıya sebebiyet veren mesane taşı tanı ve tedavisi için mutlaka uzman bir ürolog hekimin muayenesi gereklidir.
Mesane taşı, üreter taşı, böbrek taşı tanı ve tedavilerinin yanı sıra nefrit tedavisi, holep tedavisi, prostatit, prostat büyümesi, peyronie, üretra darlığı, mesane kanseri ve tümörü, prostat kanseri, priapizm, böbrek iltihabı, kısırlık ve varikosel rahatsızlıklarında da çalışmalarını sürdürmektedir. iz.